Have a break

SELAMAT DATANG

Welcome readers,
Saya menghargai kunjungan anda. Let's get connected and see the world through each other's lenses.

MY PRECIOUS

FARAH ALIA

Lilypie Kids Birthday tickers

FARAH ADIRA

Lilypie Premature Baby tickers

Tuesday, 27 December 2011

Pregnancy update

Hmmmm.....my appetite return with a vengeance! Malam ni je after makan nasi dengan ikan sweet sour, perutku tak kenyang2 jugak. So aku goreng nugget, masak pizza dan buat kukus sweet corn. Hambek kao!! Makan sampai nak pecah perut. Sambil makan, mulutku sibuk mengomel-ngomel. " Kalau macam ni memang kompom jadik mak gajah lorr". Mr hubby cakap..."takpe...makan je le". Aku pun apalagi, makan tanpa rasa malu2 lagik.

Lepas makan, mandi. Then baru perasan..alamak, perut aku dah besar. Takkan overnight baby mengembang. Ke sebab aku makan banyak tadi? Takkan la boleh jadi sebegini muncit? Haissss apa2 je la. Sebelum ni risau sebab perut kecik. Bila perut besar pun risau jugak. Then aku decide : takpe la...besar ke kecik, janji baby sihat.

Sebenarnya aku risau gak sebab few weeks ago aku kena infection pastu ada satu Dr locum ni (betul ke eja ni?) dia prescribed strong antibiotik kat aku. Aku dah makan 6 biji sambil2 google2 pasal ubat ni. Then aku tak puas hati jugak. Bila pegi jumpa Dr yang aku selalu jumpa tu, dia suruh berenti makan. Aku dah cuak la. Baby aku ok ke? Dah la aku rasa perut tak membesar. Dr suruh buat 3D scan utk detailed scan. Jangan la jadi apa-apa. Kang nanti aku menyesal tak sudah.

Takut jugak nak gi scan ni......

Friday, 23 December 2011

Jalan-jalan hujung minggu

Sabtu lepas kami sekeluarga pegi Zoo Melaka. My sis anak-beranak pun pegi. Meriah sebab ramai2. Aku pulak, as long as dapat berjalan-jalan suker je hati ni. Walaupun Zoo Melaka tengah ribut-ribut pasal budak kena gigit siamang (sampai masuk paper), tapi kami pegi je. Bagus jugak pegi masa orang lain tak pegi sebabnya takde la ramai sangat manusia. Even tak ramai, pada aku dah ramai dah tu. Dengar cerita, selalunya orang bersesak-sesak kat Zoo Melaka ni.

P/s : Gambar kebanyakannya tak chantek sebab cuaca mendung, kadang2 hujan renyai. Ditambah dengan pakcik photographerku sibuk amik gambar burung dan signboard je. Aku...macam biasa le..paling malas mengambil gambar tapi suka diambil gambar. Boleh gitu?

Alia n Insyirah paling seronok - you could hear them shrieking excitedly tiap kali tengok binatang yang cute2. Yang hudos2 pun mereka terjerit-jerit jugak. Pendeknya apa saja yang ditengok boleh jadi bahan gelak mereka. Aku bawak Phil & Ted sebab dah agak budak 2 orang ni mesti penat jalan kaki jauh2. Mula2 tu aku ok je. Pastu, makcik surrender la. Beratnya budak 2 org ni! Nak terkeluar isi perut aku menolak naik bukit. Sudahnya, letak si Ilham yang umur 2 tahun tu je. Baru ringan.

Sepupu: sorang nak masuk 7 tahun, sorang lagi baru 2 tahun. Tapi nampak macam sama besar. Hmmmphhh...camana la nak kasi Alia ni besar? Bak kata Mr Hubby, skin n bones je.

Pada aku, Zoo Melaka ni agak bagus. Kawasan y
ang luas, banyak binatang dan in most parts, memang cantik dan tersusun. Terutamanya kawasan harimau. Siap ada waterfall dan taman nan indah lagi. Tapi semua tu utk harimau la...bukan utk pengunjung. Untuk pengunjung, ada gazebo, pangkin untuk berehat-rehat. Tapi ada jugak beberapa kawasan yang agaknya terlepas pandang. Ada binatang yang sangat la kurusnya, macam tunggu masa nak mati je. Kebanyakannya haiwan yang hidup segan mati nak sangat ni, originate dari Afrika. Agaknya depa tak suka makanan kat sini (tumbuh-tumbuhan kita tak ngam dengan perut depa agaknya).

Perkhidmatan tren pendek/tram (macam dalam iklan KFC tu) ada disediakan, kalau anda malas nak berjalan kaki. Tapi tak best la sebab tak dapat intai2 haiwan tu dekat2. Boleh je hop on and hop off aku rasa tapi once you get off the tram, alamatnya berjanggut la nak tunggu the next one. So kalau masa banyak, I would suggest pada anda utk jalan kaki dulu and then bila dah habis ronda, naik tram for a brief tour. Zoo ni juga ada night visit. Tapi aku macam seram je nak pegi malam2 sebab.....ishh..tak berani la sebab banyak creepy crawlie dalam gelap tu. Oh titakk.....

Alia riding a pony. Murah je...RM2.

Rambut Syirah n rambut brader tu sama pesen. Sedara ka?

Capuchin

So pada anda yang ada anak2 tu, cuti sekolah yang masih berbaki ni, boleh la bawak anakonda (ooopsss anakanda) pegi zoo. Yang takde anak pun boleh pegi jugak, amik aura anak orang. Yang masih bujang tu, boleh le pegi sambil exercise kaki dan jamu mata, hehheheh.

Friday, 16 December 2011

Short Break to Genting Highland

We were in Genting, last week. Spent 3 days over there. We normally stayed at the Tower hotel, in the standard room but this time around my hubby's employer was kind enough to book us a Club suite. The room was quite impressive. The bathroom is huge. Everything is perfect but the patio was a bit poor. Seasoned, maybe.


Top 2 pics : www.awana.com.my


Talking about Genting, we always loved Genting. When I was in the UK and looking for cosytoes to match my little daughter's (not so little anymore, hehehhe) pushchair, my friend was puzzled and telling me that I definitely do not need cosytoes in Malaysia! I smiled at her and said "No worries.....I will need it next time we're in Genting." Not satisfied with my answer, she added "yeah...like you go there all the time". Feeling content, I replied " Oh, not all the time but definitely more than a few times a year".

The blue thingy that look like a sleeping bag is the cosytoes. Great to keep baby warm in the cold.

Yes, that's right. Genting has a special place in my heart. I went there with my friends when I was a student, then with my hubby, later on with my little tot and I will keep on frequenting Genting until I am bored of it, hhaahahhah!! I love pretending like I lost control and eat like there is no tomorrow at Coffee Terrace house, acting childlike on the many rides at the theme park and most of all.......feeling all lovey-dovey, staring at the night sky and having the warmth of being loved amidst the cold but comfortable wind on my face. Bliss!

Oh, sambung pasal Awana, among the perks of staying there is you get vouchers to ride the Skyway for free. RM10 return per pax and since we have 3 in the company, so RM30 saved. Haaa.....see. Plus, there is free shuttle bus from Awana to the peak of Genting or to Goh Tong (for a treat of roti canai). And last but not least, Awana is not as cold as the peak so on a lucky day, you get to swim in their swimming pools. There are 3 swimming pools. One each for adults and kids and the other one is more like jacuzzi, with warm bubbly water.

Cable car or depa panggil The Skyway. It took 15 minutes from Gohtong Skyway station to Genting Highland.

Hotel garden

Me and my 19 weeks belly and Mr Hubby.


Sepanjang kat sana, we had our meals kat Rajawali Restaurant. Not bad. The choice is vast (but not any better than Coffee Terrace) and the food is ok. Desserts tak best sangat. None of the small cakes are to my liking. Tapi all the caramel-type puddings were yummy. Pernah sekali we had our dinner kat Golf Terrace. Oh my dear me....the food was not up to hotel standard, limited choices and the staff has nothing to do but lingering around you, waiting to clear up your table. Rasa tak berbaloi bayar mahal2, tau.


Anyway, my mood was lifted once we were at the peak of Genting. I guessed all the lights and sounds make me happy. Alia had her share of being a kid. We opted for the indoor park only because time was not on our side. We came home happy, nevertheless.


A very happy ice-cream vendor

Reindeer comes early to Genting! No need to wait for Christmas.

Mr Clown and a very happy customer.......holding her ever so precious flower. Alia menangis bila belon bunganya meletup. Kecian.....

Happy while it last.

Genting....'til we meet again. Probably with a baby in tow....boleh la pakai cosytoes yang dah lama dibeli tu!



Sunday, 11 December 2011

Macam-macam gila manusia ni

Ada orang gila handbag, ada orang gila kereta. Aku pulak gila pushchair.

Sekarang ni aku dok gila kat Bebe Confort Loola Up la pulak. Senang nak lipat2 masuk dalam keta. Single-handled folding operation. Tak payah nak susah2 pakai 2 tangan. Aku suka Quinny Buzz aku tu tapi aku paling benci folding systemnya. Susah banget. Unfolding senang sebab automatik. Tapi nak melipatnya memang perlu kerahan tenaga setiap kali nak lipat.
Pastu Loola punya wheels boleh dicontrol sama ada nak swivel atau locked wheels pakai button kat handle je. Tak payah nak adjust dekat wheels tu. So.... senang la. Tangan tak kotor. Aku rasa carrycotnya pun cute, tak besar sangat. Just nice je. Hmmm...nak kena buat pembelian rahsia lagi ni. Kalau mintak approval Mr Hubby, mesti dia tak setuju. Aish...rasa bersalah la pulak.


Apa-apapun, jamu mata je la dulu. Ada rezeki dapat le beli. Kalu tidak, telan ayaq liur je la.



Thursday, 1 December 2011

Full-paying patient (FPP) Hospital Putrajaya

Credit to : Google

Pregnant ada conflict, nak bersalin pun ada conflict. Hari ni nak share pengalaman tentang FPP untuk bersalin di Hospital Putrajaya. Bear in mind, post ini mengenai FPP a.k.a kita register sebagai private patient untuk mendapatkan private service. Bukan sebagai pesakit biasa.

I was so excited to hear that Hospital Putrajaya ada sediakan private wing. Read many good reviews on it. Bilik best ala2 hotel, boleh pilih pakar perempuan, facilities memang state-of-the-art la. Dalam hati memang nak deliver baby kat sini. So selepas asyik tertangguh, lepas amik darah kat klinik, kami ke Hosp Putrajaya. Sampai pukul 1tghari, kena tunggu pukul 2pm baru ada staff kat kaunter. So sementara menunggu tu, kami lunch dulu. Kafe : Agak teruk berbanding HUKM. Makanan pun tak berapa best, suasana dalam cafe tak welcoming. Cerita pasal FPP, kami diberi penerangan oleh staff dikaunter. Kemudian diminta dapatkan appointment di kaunter O&G. Selepas beberapa lama, kami membuat kesimpulan : Well....nampak gayanya kensel la nak amik FPP kat sini. Why?

1) Waiting time during routine antenatal appointment could be up to 3 hours! Even more than 3 hours pun ada jugak kadang2. ???!!! Bayangkan, kita bayar consultation charge setiap kali pergi (out of office hour harga lebih) + extra charge utk amik darah, scan, etc. Pastu kena beratur lama. You paid premium price, and yet kena tunggu lama. Baik tak payah bayar, pegi sebagai pesakit biasa aje la kan. Alasannya : Ada 4 doktor pakar sahaja di bawah FPP sedangkan FPP patients sangat ramai. Kadang-kadang Dr kena attend emergency case kat labour room, OT etc.


2) Kena register awal=buat check-up awal. Staff kat kaunter kata boleh register as FPP patients paling lambat by 32 weeks. Lewat daripada tu, Dr tak mau terima dah. Staff kat satu lagi kaunter cakap, kena register sekarang (I am 17 weeks), semasa ibu dalam 4-5 bulan. Lewat tak boleh. Pulak! Aku malas nak register awal sebab tak mau menunggu berjam-jam utk routine check-up. Ingat nak continue check-up kat klinik sekarang and dalam 31 weeks tu start check-up kat Putrajaya. Tak boleh pulak, kata staff tu. Isshhh apa pulak dorang ni macam ni? Macam nak paksa-paksa orang masuk awal. I don't mind register awal kalau setiap kali pegi, kita senang hati. Masalahnya I tak sanggup nak tunggu berjam-jam setiap kali pergi.


3) Walaupun we had been assigned our chosen pakar O&G, tak semestinya Dr yang sama akan sambut baby. Sebab ramai sangat FPP patients, pakar ada 4 aje. Kadang2 Dr cuti emergency, ada kes lain etc. So case kita akan diserah pada mana-mana Dr yang available. Tu aku faham la. Tapi yang aku tak berapa setujunya ialah.....cara staff tu terangkan, seolah-olah kes macam ni memang kerap sangat berlaku. Buatkan aku terfikir, macam possibility utk terjadi sangat tinggi. Eh kang penat je bayar ribu-raban tiba2 Dr bukan pilihan pulak yg menyambut baby.


4) Paling membuatkan kami tak selera nak book sebagai FPP patients ialah, staff kat situ berkali-kali menerangkan betapa ramainya FPP patients kat Hosp Putrajaya ni. Kebanyakan perkara yang diterangkan kepada kami, hampir keseluruhannya berkait dengan perkara-perkara negatif. Bila ditanya apa kelebihan private wing hospital ni berbanding private hospital, mereka jawab "hmmmm....entahlah". Dah tu camno? Memang tak convincing.

5) Harga utk wad bersalin RM300 semalamam. Dipanggil executive ward. Tapi kalau ramai yang bersalin masa tu, kita yang sepatutnya dapat bilik seorang, kena share dengan orang lain, jadi 2 orang sebilik. Tapi bayar sama jugak, RM300. Pelik, pelik. Kita mesti la nak service yang dijanjikan. Kalau dah bayar RM300 utk sebilik sorang, kena la dapat sebilik sorang. Kalau dah share sebilik 2 org, kena la kurangkan harga. Logik tak?

Kat sini, pakej bersalin normal (labour room, bilik wad, ubat, consulation etc) dalam RM2000 ++. So sama la jugak dengan private hospital. Tapi kat sini banyak ragamnya. Kalau banyak sangat songehnya FPP ni, lebih baik masuk private hospital je. Boleh masuk bila-bila masa, bawak buku merah/pink tu je or at least surat rujukan dari klinik yang kita buat antenatal check-up. Tak perlu nak register seawal 4-5 bulan.

I was thinking, satu lagi alternatif lain ialah bersalin aje la sebagai pesakit biasa kat Hosp Putrajaya ni. Dengar cerita dari teman-teman yg ada pengalaman bersalin kat sini, layanan staffnya memang tip-top. Semua bilik kat sini, 1st class. Suami pun boleh masuk labour room. Kalau dah macam tu, buat apa kita nak bayar mahal-mahal, kan?

Rasanya pihak pengurusan Hospital Putrajaya kena cari jalan untuk mengatasi masalah ini. Sepatutnya bila ramai yang berminat utk register sbg FPP, hospital kena la pikir jalan utk atasi masalah berbangkit. Banyakkan bilik executive (sbb permintaan memang meningkat) dan buat sistem lain untuk mengelakkan pesakit berbayar terpaksa menunggu terlalu lama. Juga, kalau boleh, sediakan staff yang khusus untuk memberi penerangan yang jelas dan professional mengenai sistem FPP ini. Staff haruslah menerangkan kebaikan2 dan kelebihan skim FPP ini dan pada masa yang sama turut menerangkan mengenai risiko atau unforeseen circumstances yang mungkin berlaku. Kalau masalah ini tidak dipantau dan dibiar berterusan, reputasi FPP Putrajaya akan merosot dan masyarakat akan kembali mendapatkan service di private hospital.

My two cents worth....








Wednesday, 30 November 2011

Complaint

My sis belanja makan pizza at Domino's on Sunday. And yesterday, I make a point to go online and lodge a complaint on Domino's Pizza first thing in the morning (morning sangat la). So far Domino's has been on top of Pizza Hut (at least in my opinion) but my experience on Sunday was not a good one. The First Class (nama dia mmg tulis 1st class) Chicken Perfection pizza was not up to my expectation. The pesto sauce was really really bad. There were 5 of us on Sunday treat but none of us could stomach the pizza. Nasib baik kami order jugak pizza lain, chickens and what-not.

Despite the not-so-yummy pizza experience, my little princess was asking for pizza for lunch, again. So I went online and ordered 2 regular pizzas (Ultimate Hawaian and Metasaurus) that comes with onion ring and banana kaya pizza.
No more 1st class pizza for me this time. Just the normal hand tossed pizza. Since pizza is not delivering in my area, I went and pick it up at 7-11 Cempaka. Received within 20 minutes. Not bad. The delivery guy was polite and courteous. 5 star there.

Back to my complaint, I received a call from their customer service staff less than 1 hour after an online complaint.
And later on during the day, I received another call, this time from their Nilai branch manager. They wanted to improve the taste of their 1st Class Chicken Perfection since they have received several other similar complaints. Thumbs up for taking customer complaints seriously. 4 star here.

Now it's back to the pizza. My verdict : OMG, it was awesome!! Cheesy rich topping and lots and lots of pepperoni, chicken and pineapple. Plus the sauce on Metasaurus was creamy and sweet. Delicioso!!
Memang puas hati. Toppingnya memang lebat, bukan jarang2. Full. Crammed of macam2 kat atas tu.

Gambar yang diambil 5 jam selepas pizza sampai. Sebab tu tinggal separuh chicken, separuh pepperoni. Aku pulun 4-5 slices kot, hahhaha. Sedap tu memang la sedap tapi mana habis sorang makan woiii. Alia makan 1 keping je. Hubby tak mau makan pizza, nak nasik jugak. Tapi esoknya membaham pizza 3 keping, for breakfast.

Ni banana kaya pizza yang dia suka sangat. Dia sorang makan sampai separuh. Bravo!

What I like most about Domino's pizza is the crust won't turn hard rock, even the day after or even after reheating them in the microwave/oven. So I will definitely stick to Domino's for our fix of pizza.


Tuesday, 29 November 2011

Milk for mom-to-be

Disclaimer : This post is based solely on my personal views. Just sharing my thought with those in the same boat. Credit pictures to Google search.

It has been almost 7 years since the last time I get myself into the trouble of finding the right milk for pregnant lady. How time flies
and I am left in the dark when it comes to milk. My impulse buy was Anmum Materna. No specific reason on why I've chosen this brand. I guess it was because it is everywhere. Unlike any other brand, you'll find it difficult to get hold of. But most kedai walau sekecil mana pun, memang jual Anmum. So Anmum Materna it is. The milk was left in the cupboard, untouched....for about a week. I just don't feel like drinking any milk. Then on one fine day, I had a glass of it. Well....my verdict was : I don't like it. Not to my liking. After a couple of days, I tried again and again but yep....still I don't like it. So that's it. I strike it off the list.

Then I was on the road again, driving from one place to another, looking for different brand. I hop on and off from one shop to the other before decided on Dumil Mama. Bough a small 200g packet for a try as I do not fancy the idea of the money going down the drain for a RM50++ milk. I have read in some anonymous blog that she could not stomach any milk, even the most popular ones until she tried on Dumil Mama. So I guess it is worth a try. I will post an update on it later.


I also received a small packet of Friso Gold Mum from my sis who work in a hospital. Have not tried that one as well. I have high hope that either one of it (Dumil or Friso) will have a decent taste so I could keep having them for the sake of my baby's healthy development. Otherwise I have to resort to loads and loads of multivitamins. I am on Obimin Plus + Obical at the moment. Gosh, they are huge! Well, that is for another post.


I am also in the look out for EnfaMama. Does anyone has any experience with Enfamama? Do share with me. Kalau sedap, I nak pegi beli.

In the mean time, keep yourself happy and healthy, mom!

Friday, 25 November 2011

I want one!

It's 3 o'clock in the morning. Makcik tak boley tido!!! Sebabnya petang tadi dah tido 3 jam. Malam jadi burung hantu pulak. Entah kenapa dalam dok baring2 nak tunggu ngantuk, teringat pulak kat satu travel system yang sejak dulu aku berkenan. First time tengok orang pakai kat IKEA Wembley, kira-kira 1 tahun yg lepas. Jatuh cinta pandang pertama. Masa tu dia pakai iCandy Peach in Black Jack (yang kaler kelabu kebiruan tu). Memang cantik giler la! Aku pulak berkenan yang kaler ni:

iCandy Peach in sweet pea
Credit pics to Google search

Memang lawa betul. Aluminium chasisnya memang berkilat2, bling bling gitu. Pastu aku suka sbb boleh buat macam2 positions. Kira boleh pakai dari newborn sampai 4-5 tahun. Berbaloi la.

Pram/bassinet for newborn

Ni kalau ada anak kembar atau kalau ada anak yang jarak dekat...boleh le sumbat sekali harung.


Yang ni infant car seat utk twins. Kalau takde twins, nak letak anak sedara ke anak sepupu ke atau anak jiran pun boley. No problemo.


Ni pulak dua carrycot. Org British panggil carrycot, American panggil bassinet. Nak panggil pram pun boley. Suka hati la Senah.

Yang ni pulak kalau ada toddler ngan baby, boleh letak baby kat car seat kat belakang nun. Si abang/kakaknya duduk depan. Best, kan?


Ni versi newborn baby ngan toddler. Ishh pendek kata, macam-macam kombinasi la boleh buat. Mabeles!!

Yang tak mabelesnya ialah ongkosnya, buuu. Malas la nak cakap berapa harganya sbb dah sah-sah diriku tak mampu. Dapat berangan cukup la. Kalu aku cakap ngan sang hubby, aku tau dah jawapannya....."Suka la tu mereka-reka". Tu je la slogan suamiku bila aku mengada-ngada nak yang bukan-bukan. Hahhahaha. Padan muka aku.

Aku ni memang pramaholic. My hallway kat UK was cramped with pushchairs. Logik la sbb masa tu I was staying in a 1-bed flat je. Sekarang dah balik Msia, aku sumbat semua dalam stor. Memang ada niat nak jual, daripada sitting there gathering dust, baik le aku jual. At least somebody could make use of it. Pastu boleh le aku usha-usha iCandy Peach pulak (iCandy lain tak minat). Hohohho. Lagi bagus kalau pasni dapat anak kembar....heaven. Hmmmmphhhh...berangan lagi. Ada hati nak pregnant lagi tu. Hari tu dah serik sebab tak sanggup muntah pening loya segala. Sekarang dah sihat sikit, mula la mereka-reka.........














Wednesday, 23 November 2011

I feel much better now...........

The routine morning sickness (walaupun mabuk sampai ke malam) seems to subside. Alhamdulillah. Just a queasiness every now and then. But the severe headache persist. Takpe la...at least some of the uncomfortable symptoms is slowly dissappearing.

Last week was a busy one sebab my aunt datang rumah bersama-sama 4 orang anaknya. Rajin la aku mema
sak. Anak sedara aku- Insyirah, tak mau balik ke rumahnya di Seremban 2. Nak duduk ngan aku. Bagus jugak, buat teman Alia berkawan-kawan. Dah dekat seminggu dia kat sini.

Last 2 days aku dah kemas sikit2 baju-bajan ya
ng berkotak-kotak kat luar bilik. Nanti bila dah lagi cergas, aku nak menyelongkar kotak2 dalam stor pulak. I'm looking for my belly tube! a.k.a belly band Sekarang ni kalau pakai seluar, nampak je terbonjol2. Huduh. Kalu letak belly tube ni at least nampak le senonoh sikit.

Picture : credit to Google.

I have my maternity jeans ready..nicely
sit in my wardrobe. Baju2 yang ketat kat perut semo aku dah masuk kotak, jumpa lagi lepas bersalin (if it still fit la kan). Hajat nak shopping baju2 je belum terlaksana. I kept waiting for the right time and it has never come. Tiap kali nak pegi, rasa malas je. Hubby ajak pegi Sogo. Aku kurang gemar le. Aku nak beli yang murah2 tapi nak beli banyak2 sebab aku jenis yang tak teliti bab2 jaga baju ni.

Makan dah takde masalah sangat. Selalu jugak tak lalu makan tapi bila jumpa makanan yang aku suka.....siap! Semalam aku terasa sangat nak makan patin masak tempoyak. Dah siap beli ikan patin, daun kesum segala, tinggal tempoyak je yang takde. 2-3 kedai aku terjah tapi hampa. Keciwaaa. Lepas tu aku decide nak makan daging masak hitam pulak. Gigih la aku menggodek internet mencari recipe. Kol 10pm baru siap masak. Aku makan 2 pinggan penuh! Sampai tak boleh bergerak dah lepas tu, perut penuh. Memang ikut nafsu sungguh. Puas hati dapat makan tanpa paksaan. Lebih kurang macam ni le rupa daging aku tu semalam. Yummmmmmm!!

Credit to Qistina for the pic.

Esok nak gi klinik lagi, dr nak check darah pulak. Aku ni sebenarnya suka pegi klinik dan hospital. Memang sejak dulu2 lagi camtu. Rasa tenang je kalau dapat bau hospital. Psycho!

Thursday, 17 November 2011

3rd ultrasound

We headed off to bangi for antenatal check up, yesterday afternoon. Quite a handful for the doc sbb ramai expectant ptg tu. We were so excited to see our precious little baby on the monitor. We are expecting a baby boy!

Syukur alhamdulillah. Sebenarnya bg kami, boy ke girl x kisah sgt, as long as the baby is fit n healthy. Sihat sempurna. Boy is definitely a bonus sbb dah ada girl. Alia was hoping for a baby girl. Merajuk sekejap bila dpt tahu baby boy. Hmmmmm.....dh tgk bb nanti, mesti dia ok. Next visit, lagi 5 minggu.

Hari ni jugak aku dh submit chapter 1-5 of my 2nd draft. Tinggal 3 more remaining chapters, masih dgn sv. Harap2 dpt submit ASAP. Kalau boleh nk g viva sebelum kandungan 7 bulan. InsyaAllah.

Monday, 14 November 2011

Snow white in the house

My lotter pagi2 lagi berangan dgn dressing up activitinya. Walau dress tu dah koyak pun, dia tetap pakai. Memang hobinya berangan jadi princess je. Asyik tukar baju je.

On my part pulak, even baru 15 weeks along in my pregnancy, my body has widen so much, byk baju tak muat. I bought 2 lovely dress kat KB tapi dua2 tak muat! Kalau mcm ni, by the time perut besar akupun otomatik jadi mak gajah. Haiyyyyo...manyak susah lor. Lepas ni kena exercise la pulak. Paling malas time preggy ni.


Thursday, 10 November 2011

Selamat Hari Raya Aidiladha

Selamat Hari Raya Korban, semua!

Kami sekarang kat kampung, ada kat sini since 1st day raya. Seronok dapat makan sup rawan ngan sup perut buatan ma. Memang sejak balik, selera makan dah ok. Tak le berselera macam sediakala (dulu pantang tengok, mesti habis semua makanan depan mata) tapi at least aku makan le 2x sehari. Malam memang tak lalu nak makan sangat walau perut lapar. Mulut je yang tak mau bekerjasama menelan makanan.

Alhamdulillah jugak sejak balik ni aku dah mula ada mood nak buat keja2 tesis yang lama terbengkalai. Memang sebelum ni malas tahap Gaban. Sekarang dah sikit2 momentumnya kembali.

Sepanjang kat kampung ni sempat jugak aku berurut, menghilangkan lenguh-lenguh badan. Cumanya sakit kepala je yang masih ada. Harap2 lepas ni hilang la semua pregnancy symptoms yang membantutkan semangat ni. Biar aku sihat seperti sediakala, InsyaAllah.

Sekali lagi, Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua saudara-mara dan sahabat handai.

Saturday, 5 November 2011

Blame it to hormonal changes

My tummy is rumbling.....it's past 4 in the evening and I haven't had anything for lunch. In fact I'm not hungry. I'm ravenous. Ironically my tastebud is temporarily dysfunctional. No gourmet cuisine could tempt me....so far.*sigh* Lapar!!!!!

Thursday, 3 November 2011

Little life inside me

Dengan penuh rasa syukur dan gembira, kami ingin mengumumkan bahawa kami kini sedang menanti kehadiran seorang lagi cahayamata. Alhamdulillah, our prayer has been answered. Minggu ni fetus baru berumur 13 minggu. Minggu depan jumpa dr utk scan, masa kandungan berusia 3 bulan setengah.

Sejak mula-mula dapat tahu mengenai kehamilan ini pada minggu ke-7, hati melonjak-lonjak gembira dan nak cepat-cepat habaq kat satu dunia. Tapi terpaksa tahan hati, tunggu baby dalam perut tu besar sikit. Al-maklum la, di awal-awal kehamilan memang rasanya dalam 25% akan alami keguguran secara semulajadi. So setelah dah masuk trimester kedua ni, rasanya boleh la bagitau semua orang. Itupun, mulut ni gatal, ramai jugak yang dah aku bgtau. Excited giler!

Hampir 4 tahun kami menangguhkan hasrat utk menimang cahayamata memikirkan aku sibuk dengan PhD. Betul kata suamiku, kalau pregnant abis la study sebab aku mabuk teruk. I was not convinced. Aku rasa aku mabuk sikit2 je. Sekarang bila aku dah betul2 pregnant, terkadang tu rasa alamak.....kalau macam ni punya seksa, aku tamau pregnant lagi dah! Seksanya fizikal dan mental!

Di awal kehamilan, memang penatnya satu macam. Letih sangat. Berdiri nak basuh pinggan pun tak boleh. Rasa berpinar bijik mata ni. Menggeletar. Masak jauh sekali. So kami makan kedai je la. Sang hubby pun risau takut aku pengsan sorang-sorang kat rumah. Alia tu walaupun ada, bukannya dia tau nak buat apa2 kalau aku pengsan. Penah sekali tu, aku pitam, dah gelap mata, aku cakap ngan dia..."Cepat!! Bgtau ayah, mama nak pengsan!" Masa tu hubby kat tingkat atas. Si Alia ni boleh tanya aku balik "What is pengsan?". Adoiii...lebih baik aku pengsan dulu. Alia tengok je aku terjelepuk atas sofa, takde perasaan. Lepas dah pulih, puas la aku menerangkan kat dia tentang segala langkah-langkah keselamatan dan kecemasan.

Sebab risau kat aku, hampir setiap hari le sang hubby mengangkut kami anak-beranak ke ofisnya. Malu jugak aku ni tapi buat muka donno je le. Tapi seronok jugak sebab lepas balik ofis selalunya kami merewang-rewang le pulak. Shopping, tengok wayang, hari2 dinner kat luar. Lepas embryo dah jadi fetus, penat dah berkurang. Masih ada penatnya (sampai ke hari ni) tapi takle teruk sangat macam dulu. Tapi datang pulak masalah lain. Masalah pening loya la pulak. Yang ni memang buat lemah badan. Aku plan lepas raya Puasa hari tu, terus nak concentrate buat thesis corrections tapi asyik loya2 je, buat apa pun tak boleh. Sakit kepala, sakit badan segala. Masa tu terasa seksanya pregnant ni. Macamana la orang boleh pregnant tiap2 tahun tu? Tabik spring betul la.

Tapi ada jugak hari-hari yang aku rasa ok, macam hari ni. Bangun pagi rasa ok, tak sakit badan. Lepas breakfast, aku muntah. Lepas tu start buat keja tesis sampai 3pm. Then start sakit kepala. Tido jap. Jam 4pm bangun jemur kain pagi tadi punya. Makan lagi. Lepas tu mengadap blog. Lepas abis ni, aku nak sambung buat tesis balik. Harapnya tercapai le.

Walaupun penangan hormon kehamilan ni hebat, aku gembira. Kami semua gembira dengan kehamilan ini. Semoga semuanya berjalan lancar. InsyaAllah.

Sunday, 2 October 2011

Sports Day

July 2011

Berkesempatan menghadiri Sports Day kat sekolah Alia. Aku kalau tengok anak sendiri kat aktiviti sekolah, mesti terharu punyer. Dulu masa Alia naik pentas untuk peragakan topi untuk Easter Bonnet Parade tu pun, mengalir jugak air mata aku. Masa Sports Day ni pun kuar air mata. In fact, masa Open Day kat sekolah anak Win di Windsor, aku nangis jugak tengok budak2 kecik menari. Hisss...apa kena ntah.

Yang tengah tu, Guru Besar sekolah- Mrs Cochlin.

Ini Mrs Thompson...baik orangnya. Katanya Easter (bulan April) tahun depan dia nak datang Msia, melawat anaknya yang mengajar di International School. Kalau tak silap kat Sekolah Seri Inai. Kalau sempat, boleh jumpa dia lagi.


Alia tengah concentrate tu...egg and spoon race.

Kat bawah khemah...kepanasan.

Ni budak2 nursery. Sekolah ni ada sekolah rendah sekali dengan nursery. Nursery mula masa umur 3 tahun, Reception - 4 tahun dan Year 1 umur 5 tahun. Ada yang 6 tahun sebab sesi mula bulan September. Kita kat Msia mula bulan Januari.

Yang kat belakang dukung anak tu, my good friend Catherine. Tengah dukung anak kecilnya, Alice. Cute sangat dua-dua orang ni. Kami amik turn hantar dan amik anak dari sekolah. Lega la sikit.

Lepas habis acara untuk budak2 sekolah, ni acara lari untuk ibu-ibu pulak. Alia tanya kenapa aku tak join sekali? Ishhh...malu la I...I kan pemalu, you!

Ini acara lari utk utk bapak2 pulak. Yang hujung sekali baju biru tu, Orlando - suami Catherine. Bolivian. Bila aku sebut nama dia, mesti terbayang Orlando Bloom dalam Pirates of the Carribean tu. Walaupun tiada persamaan langsung, kecuali pada nama.

Ketua dan penolong ketua rumah, menerima piala kemenangan. Kat sini, budak2 diberi sticker bila menang. In fact, aku rasa semua yg amik bahagian dapat sticker. Teringat dulu masa aku kecik2, lepas sukan berbondong-bondong bawak balik tuppreware kecik sbb sekolah bagi hadiah tupperware. Tupperware cap siam je pun.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda adalah pelawat yang ke :