Have a break

SELAMAT DATANG

Welcome readers,

Saya menghargai kunjungan anda. Let's get connected and see the world through each other's lenses. Feel free to follow my blog.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Premature Baby tickers

Lilypie Premature Baby tickers

Sunday, 1 April 2012

Lambat lagi ke................

Salam semua,

Masih lagi bersiaran dari Hospital Putrajaya. Warded on 21 February due to bleeding at 29 weeks and after 2 weeks here, was discharged because the problem has resolved. I was having placenta praevia Type 2 at that particular time. Miraculously the placenta moved up and now in the normal position.

I was then back to work and so happy and eager to keep on my daily life as normal as possible. Then fate play its role again. After a few days at work, I was having a 'bloody show' and rushed off to the hospital again. Medical assessment and examination concluded that I was having premature contraction at 34 weeks, jalan dah terbuka 3cm. So warded lagi since 28 March sampai sekarang.

At this exact moment, I am sitting on my bed in the labour room. Been here since 11pm last night. Ingatkan dah nak bersalin. Rupanya belum lagi. Os baru terbuka 4cm. Been like this since 3 days ago. Sebelum ni duduk wad tapi bila dah terbuka 4 cm, cepat2 nurse tolak ke labour room. Kelam-kabut aku menelefon hubby suruh datang hospital. Tunggu punya tunggu, takde progress. Kesian tengok Mr hubby tersengguk-senguk kat tepi katil aku. After 10 jam, doktor decided to send me back to the ward, with caution. Takut terbersalin dalam wad. After a day kat wad, sakit tak bertambah tapi malam semalam, air ketuban bocor. Tu yang dihantar masuk labour room balik.

Aku informed hubby yang aku kat labour room but asked him not to rush over because I am not in intense pain. Sakit sikit2 je. Tak mau jadi macam hari tu. Kelam-kabut ke labour room ingatkan nak bersalin rupanya tidak jugak.

Nurse bagi oksigen dan buat CTG every few hours. Mr hubby datang jugak hospital dan tido kat dalam kereta sepanjang malam. Kesian dia panas dan nyamuk. Jumpa aku sekejap kat labour room sebab nurse tak bagi suami duduk lama-lama. Kalau nak bersalin sangat baru suami boleh teman.


Pagi ni, doktor pakar cakap, kalau contraction bertambah atau bukaan dah jadi besar, doktor akan pecahkan air ketuban. Otherwise, doktor akan biar je nature take its course sebab baby dalam perut tak cukup bulan lagi. Kalau perlu, mungkin aku akan dihantar naik ke wad balik. Hmmmm...aku ni sejak datang sini, dah 3 kali masuk labour room, turn naik dari wad ke labour room tapi jalan (os) lambat sangat terbuka.

Sebelum ni, aku berharap baby stay dalam perut lama sikit tapi sejak berulang-alik naik turun wad dan labour room ni, kena cucuk macam2 (antibiotik sebab amniotic fluid dah leaking), takut dan risau baby kena infection ke lemas ke kat dalam tu, aku mula berfikir, kalau baby nak keluar awal pun takpe la. Dengan harapan baby sihat sempurna. Selagi baby tak keluar, banyak kerisauan dalam kepala.

Baby oh baby...bila baby nak keluar ni............?

3 comments:

Ms J said...

zikir byk2 kak..inshaAllah everything will goes fine...goodluck and take care!! :)

atie said...

Sabar as,moga segalanya dipermudahkan.......Amin

sitiezahim said...

mmm awal sgt pon nanti baby kene tahan kan..kene ulang alik ke hospital jugak..btw semoga selamat semuanya kak long..banyakkan jalan supaya jalan bukak cepat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda adalah pelawat yang ke :