Have a break

SELAMAT DATANG

Welcome readers,
Saya menghargai kunjungan anda. Let's get connected and see the world through each other's lenses.

MY PRECIOUS

FARAH ALIA

Lilypie Kids Birthday tickers

FARAH ADIRA

Lilypie Premature Baby tickers

Friday, 10 December 2010

Snow datang lagi

2 DECEMBER 2010

Snow menjenguk lagi....kali ni tak selebat last year. Kami kat London tak terjejas sangat but those in the north and Scotland......lumpuh!! Memang lebat sungguh! This year kat area kami ni, 15 sekolah je yang tutup. Pagi-pagi hantar Alia, bawak keta merangkak-rangkak. Snow takpe, frost tu yang aku tak suka sebab kalau frost, pagi2 nak kena sembur de-icer segala pastu kena tunggu ice tu thaw kat windscreen dan segala tingkap. Kalau snow senang je. Tolak ngan scraper dah ok. 2 minutes job. Apa-apapun, kami seronok bila ada snow. Alia takde dalam gambar sebab dia kena pegi sekolah.


Dia main kat sekolah. Far better, siap bersledging segala. Memang best giler. Aku pun naik sledge jugak, sampai lebam2 tangan sebab beku. Memang jatuh tunggang-terbalik, semua budak2 gelak kat aku, hahahahh!! Rugi betul tak bawak camera time tu!




Musti ada...teman seperjuangan neh. K Ju, dalam sibuk2 sebab femli dia datang, sempat lagi berposing.

Tak dapek den nak nolong makcik sorang neh.......


Harap-harap nanti parents aku datang, snow turun balik. Nak bagi depa rasa. Mesti gempak orang kampung Bukit China. Maklum la...kami orang kampung. Jakun sikit bab-bab snow nih.

Ok...'til we meet again.


SeaLife Aquarium

This is one place worth visiting, especially if you got loads of kids to entertain. They got giant tank, with all sorts of sea life. Sharks, manta rays, turtles, sea horses, sea anemone etc. Rugi pulak tak amik gambar semua creatures yang comel2 ni. We were so fascinated sampai lupa nak amik gambar. It was ooohhhhs and aaahhhhhs in every corner!




Kat dalam tunnel...fishes are swimming on top of your head..awesome!



Kudos to my hubby yang bawak kami jalan merata-rata. Trip yang santai. Kami dah terer, dah tau segenap ceruk underground station yang ada lift. Dulu tak tau sangat, asyik mengangkut pushchair Alia naik turun tangga.

So tamat la short vacation kami buat kali ni. Can't wait to see him again. Looking forward to seeing you, love!

Natural History Museum

Letih nak cerita...layan gambar je la ye.

Hubby bergambar depan herbarium. He was working in this herbarium masa buat PhD dulu.


Besar diameter poko tu, kan? Pokok betul tu.






Macam biasa la...aku bukan excited sangat benda2 berilmu nih. Kalau ajak buat adrenalin-pumping activity baru teruja.....

Victoria & Albert Museum

Setiap kali nak pegi South Ken, mesti lalu entrance for V&A Museum. Dah 3 tahun kat sini, baru skrg ni got a chance to check it out. Nice but definitely not my cup of tea. Too artistic for my taste. Tapi takpe la..at least dah masuk sini, takde la keep wondering what's in there.

Sebelum bertolak semalam, kami posing2 dulu...........


Ni Alia yang amik gambar. Suruh amik dgn signboard, nampak suku je. Apa laaa.....


Ibu dan anak.....awww...yang kat belakang tu utk 25sx je ye.

Nanti entry pasal Natural History Museum pulak. Tunggu...

London Eye...here we come

Masih dalam mood coti-coti London, lepas Science Museum, we head off to Westminster, nak naik London Eye yang terkenal seantero dunia tuh. It was sooooooooo romantic. London was so beautiful at night. Cakap pasal London Eye nih, we love the 3D show so much, we went for a second show! Loved the moment where snow turun and masa tu the theatre rasa sejuk and terasa seolah-olah ada tiny water droplet jatuh kat muka. Rasa macam betul-betul macam snowing!

Nampak bayang panjang kat sebelah aku tu? Tu sebenarnya mamat Sri Lanka mana tah...aku tangkap dia utk tangkap gambar kami.

Westminster Pier at night.

Dalam kapsul London Eye. Tak ramai orang so flight ni cam kami punyer je la...tapi ada satu lagi couple...Korean kot.

Bergemerlapan lampu2 kat bandaraya London malam ni...

Anak yang mula-mula takut sebab tinggi, then seronok sampai menyeringai.

Lihat la duniaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!


Dah penat berpoya-poya, we ride the red bus, heading for the hotel. Happy....



Jalan-jalan Central London

16 NOVEMBER 2010

The long awaited vacation......
We made a reservation at a budget hotel in Central London and kept ourselves busy with so many activities. Despite the fact that we live in the suburbs of London, we never had a chance to really enjoy London. So this time, we took our time and enjoy it. First stop, Kew Garden tu la and then, Science Museum - for a bit of education, hehhehe. Tak jugak...sebenarnya went there purposedly for IMAX 3D movie. Been here so many times before so we just skipped the tour side and jumped right up to the entertainment department.

You know.....that's my car.....

And this is........... mine, too!

And this one.............is not mine......



Kew Garden

14 November 2010

Yeayyyyyy!!!! Cik abe sudah datang! Sukaaaa sangat.
We went to Kew Garden...tempat yang sangat fofular for budak2 botany. A place where you can find interesting and weird plant species.



Kat dalam ni ada ikan keli yang sangat besar.

Canopy walkway. Gerun jugak masa dok kat atas nun, sebab lantainya berkeriuk-keriuk.

Rasanya ni Temperate House, kalau tak silap.

Rehat jap.....bawah pokok gergasi.

Apa orang panggil ni? Tapiory? Lupa la...makcik tak pandai sgt omputeh ni.

Seaweeds...pojaaan hatiku!




Kat dalam Tropical House. Panasss....dah le berwinter coat segala.


Sebulan sebelum hubby datang, aku dah pegi Kew ni sebenarnya. Went with K Ju. Pegi Jumpa Amin who was working in Kew as a placement student. Budak 1st class ni. Memang banyak dia tau pasal pokok2 ni. Tak sia2 la uni hantar dia datang. Ada orang dalam, kami dapat privillege le. Masuk free. Masa pegi ngan hubby pun, masuk free gak.




Big stink- the biggest flower in the world. Bila kembang, baunya sangat busuk, macam bangkai. Pokok ni sanak-saudara dgn Rafflesia yang banyak kat Sabah tu.

Sekian saja lawatan sosial sambil belajar kali ini.........jumpa lagi!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda adalah pelawat yang ke :