Have a break

SELAMAT DATANG

Welcome readers,
Saya menghargai kunjungan anda. Let's get connected and see the world through each other's lenses.

MY PRECIOUS

FARAH ALIA

Lilypie Kids Birthday tickers

FARAH ADIRA

Lilypie Premature Baby tickers

Saturday, 12 December 2009

Paris Day 4 : Chateau de Versailles & The Monalisa

Hari ke-4, kami menghala ke Versailles. This place was suggested by my French friend, Henri. Kami tak masuk pun ke dalam istana ni sebab masa suntuk. We arrived at 2pm and have to head back to Paris Diderot University for some lecture later in the afternoon. Layan gambar je la ye, though the pics were not as great due to wintry weather.

Jardin du Versailles (Garden of Versailles)

Garden of Versailles

Cantik, kan?

Arca yang pelbagai bentuk dan saiz

Di Versailles, ada free admittance for the frontyard garden. So kami pun memulakan sesi mengambil gambar. Hari tu ramai pelancong2 Korea dan Jepun. Mereka datang on tour bus, sebab banyak bas-bas beratur kat depan the grand entrance. This palace is so grandeur, with a massive garden. They provide kereta (macam keta main golf tu .. apa tah namanya) for the tour.

Paris Diderot University

Upacara wajib - bergambar dulu sebelum masuk lecture theatre

Sebelum ke Versailles, my hubby and Alia went to Louvre Musuem, tempat dimana potret Monalisa ditayang kepada umum. I did not join them as I was attending a symposium at Paris University. Sungguh boring....I was half asleep (no...I was fast asleep..harap2 tak berdengkur), tapi kenapa ada mamat 2 org tu jeling2 kat aku pastu sengih2? Mungkinkah aku berdengkur? Oh, sungguh memalukan!

Palace of Versailles

Louvre Musuem

Senibina kat belakang ni agak terkenal..pun aku lupa apa namanya

Versailles







Malam tu, selepas penat mendengar ceramah dan juga berjalan-jalan ke Versailles, we had Asiatte Grek Kebab (Kebab ayam dihiris halus) for dinner. In fact, almost everyday, ni le menu kami. My hubby who can't live without nasi, dragged us to Carrefour and we stock up for the next few days. He had microwaveable rice, tinned sardine and mixed salad for supper. Puas hati dapat makan nasi, katanya. Hahahha.

Sehingga berjumpa lagi ....tunggu catatan hari ke-5 pulak ye yakni hari terakhir kami di bumi Napoleon Bonaparte ni.




2 comments:

3yearshousewife said...

Oi, mana boleh tak makan nasi, ketar lutut dibuatnya...

Asmida said...

hahhaa...boley geng ngan my hubby nih....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda adalah pelawat yang ke :