Have a break

SELAMAT DATANG

Welcome readers,
Saya menghargai kunjungan anda. Let's get connected and see the world through each other's lenses.

MY PRECIOUS

FARAH ALIA

Lilypie Kids Birthday tickers

FARAH ADIRA

Lilypie Premature Baby tickers

Friday, 17 April 2009

Siri 2 : ISLE OF WIGHT

9 APRIL 2009: ISLE OF WIGHT

Kali ni kami ke Isle of Wight . Jam 11am kami berangkat dari rumah. Plan asal nak bawak keta ke pulau naik feri. Silap aku sebab tak tempah awal2, feri penuh, tak boleh bawak keta. Tapi untuk foot pasenger banyak tempat lagi. Kebanyakan syarikat2 feri/hovercraft ut
amakan pejalan kaki. Nak tak nak kami kena letak keta kat seberang (Portsmouth) dan jadik foot pasenger. Mula2 ingat nak naik feri biasa tapi kemudiannya kami pilih naik hovercraft. Best jugak sbb tak penah rasa.

Hovercraft ni macam kapal kecik yang kat bawahnya ada pelampung besar. So kapal ni boleh mendarat dari laut terus ke daratan. Kat darat dia lepas angin pelampung tu. Terer kan. Perjalanan kejap je, 10 minit (ke Ryde). Kalau naik feri 40 minit, naik catamaran 20 minit (fast trak). Tapi yang ni turun kat tempat lain.
Isle of Wight memang pulau pelancongan. Siap ada award winning beach. Maklum la kat UK ni pantainya huduh2 belaka. Yang award winning tu pun bukan le lawa giler. Tapi kira lawa la berbanding pantai lain yang berbatu2 dan kelam. Antara pantai yang terkenal ialah kat Ventnor, Shanklin dan Sandown. Kat sini banyak tourist attraction sites, entertainment etc. Sesuai sangat le kalau sapa-sapa nak datang summer break nanti.

Tempat nak naik hovercraft

Ni le mendenye hovercraft tu. Nampak pelampung besar bawah tu? Reptilia ni...hidup 2 alam, darat n laut skali.


Ni seat kat dalam hovercraft tu. Selesa jugak.

1st day kat sini, kami jalan2 kat town je sebab hubby bergelumang ngan tesis studentnya. Awal2 lagi dia dah warning kat aku - ni kira working vacation, ok. So takde jalan2 sangat. Walau dalam hati aku memprotes tapi aku buat2 muka mithali la. Tapi terlepas jugak kadang2 riak muka protes tuh. Hahaha. Pastu disebabkan kemuliaan hati suamiku ini (atau sbb menyampah tgk aku muka stone je) petangnya dia bawak kami jalan2 kat bandar Newport.

Newport ni kira central le bagi Isle of Wight. Semua bas mula kat sini. Pejabat2 kerajaan pun kat sini. Masa jalan2 kat town tu, aku stone lagi masa tu. Dalam hati aku cakap "Kalau nak jalan kat bandar, tak yah dtg IoW pun takpe. Kat London lagi banyak kedai. Org dtg sini nak gi pantai". Tapi aku cakap dalam hati je le. Tak berani nak mengomel2. Pastu bila tengok suami aku baik yang amat, siap pelawa aku masuk kedai baju segala, aku pun sejuk hati. Mmg nasib kami baik, ada kedai MKOne tengah sale gila2 sbb nak bankrap. Aku sambar winterjacket selai dan summerjacket selai. Murah giler. 90% discount! Aku rasa tuan kedai tu nak bagi free je semua stok2 baju yg ada tapi takut lak ramai sangat yang serbu jadik dia pun charge le sikit2. Hahaha.

2nd day - Hari ni hubby bawak kami tour pulau. Tapi tak sempat tour semua sbb masa tak cukup. Kami naik bas, dok tingkat atas sbb boleh tengok pemandangan. Kami beli one day pass, 10 pounds sorang boleh pegi mana2 ceruk kat pulau ni. Bus pass tu selain boleh naik bas biasa (southern vectis), boleh jugak guna utk naik bas pelancongan (open top bus) dan naik train comel (dotto train) ala2 train zoo dalam iklan KFC dulu2 tu. Puas hati le sbb boleh naik macam2. Terima kasih suamiku. Alia suka naik dotto train tu. This is a good way to explore the town sbb dotto train ni berenti kat tiap2 tpt pelancongan. Setiap town ada dotto train masing2. So tak yah jalan kaki. Kalau naik bas, tak practical lak nak explore dekat2 je. Dah abih naik dotto train kami catch bus nak balik ke hotel pulak.


Dotto train


Ventnor


Sandown



Oh, lupa nak bagitau yang kami makan kat Morrison's Cafe. Ada offer. Meals for 2 hanya 7pounds lebih termasuk drinks. Kira murah la sbb kat tempat lain, satu fish n chip je dah 6-7 pounds. Kat sini siap dapat 2 set siap dgn air skali. Balik dari IoW, kami lepak2 kat Clarence Pier di Portsmouth. Alia suka le ala2 ekspo nih. Pastu pekena fish n chip sekali lagi sebelum bertolak balik ke Ascot. Singgah kat Services (kat Msia panggil R&R), pegi McD makan cheesy balls n McFlurry. Konyang den.....

Ni masa singgah kat Clarence Piers






Tamat le percutian buat kali ini...



5 comments:

S.u.F.e.E said...

:) I can the art of happiness in your eyes mate, love is in the air... moga terus tabah... tata

Ryzal said...

Salam Puan, xtersangka jumpe kat cni...Puan sy link blog puan tau...tenkiu2...

-Rizal-
ex Pilah BIO082 05/06

Asmida said...

sufi,
makasih, geng. toche toche.
bilo nok upload gambar bederak mu?

rizal,
anak muridku yang macho.
apa citer skrg?

De' Sal said...

sonotnya bercuti, lama takde berita, apa khabar.

Asmida said...

sihat k tie. lama senyap sbb bz skit..cewah. jadik surirumah, kena masak 3x sehari. dulu 3 hari sekali.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda adalah pelawat yang ke :