Have a break

SELAMAT DATANG

Welcome readers,
Saya menghargai kunjungan anda. Let's get connected and see the world through each other's lenses.

MY PRECIOUS

FARAH ALIA

Lilypie Kids Birthday tickers

FARAH ADIRA

Lilypie Premature Baby tickers

Monday, 7 March 2011

Windsor Castle

14-17 FEBRUARY

Kami pegi lepak-lepak kat Windsor Castle...isssshhhh bunyi macam castle tu kedai kopi depan rumah je. Ala, sebab tak jauh dari rumah, boleh la kami pegi selalu. Tu yang this time, we were there for two consecutive days. Back to back, you! My hubby got fascinated dengan paintings yang ada kat dalam istana tu. Last time we were there, kami tak pakai audio guide so masuk kosong je la. This time, dapat tau banyak benda sbb audio tu banyak bagi info.

Kami masuk castle tu free sebab sebagai residents kat Borough of Windsor and Maidenhead, kami ada privilege card. Kalau tak, kena bayar £15 pounds sorang. Parking pun free for the 1st 1 hour (kalau parking dekat ngan River Thames tu).


Pak guard kat castle tu. Lebih kepada perhiasan je kot sebab keliling-kelalang ramai police yang jaga kawasan, siap ngan bullet proof jacket and armed, too!

Ni River Thames. Masa summer, seronok naik bot cruising along this river.

Posing kat 1st entry, masa hari pertama. Tembok kat belakang tu, kata tour guide "That is the newest addition of the castle.......built only about 200 years ago." Errrkkkk...200 years? New??? Hubby pandang aku, aku pandang dia sambil tersengih macam kerang busuk. Boleh bayangkan la how old this castle is kalau the newest je dah 200 tahun.


Makcik siap pakai audio guide....nak masuk melawat St George's Chapel. Bila dah masuk, seram pulak. Kubur2 English royalties disemadikan kat sini. Issshhhh ngeri la. Tapi hari ke-2 masuk lagi sebab nak dengar sejarah2 dorang. Zaman tu, it was common for woman to die masa giving birth, termasuk la orang2 istana. Pastu banyak baby yang stillborn. Kesian. Zaman tu jugak, masih kuat pengaruh Roman so banyak giler statue dan wall art pasal dewa-dewi Roman neh. Masa tu jugak plump woman was the 'in' thing. they were put into arts. Hmmm...bila la pemikiran tu akan kembali? Baru la masa tu orang chubby macam aku dikatakan 'in'. Hhahhahahhah.




Askar berbaris dari barrack ke castle. Jalan2 di high street Windsor selalunya tutup sebab nak bagi askar2 ni lalu.


Abang polisi yang hensem....

Lagi abang polisi, tapi yang tak berapa hensem dah la.....bersama kakak polisi yang tidak dapat dikenalpasti tahap kecomelannya.

Pelancong2 yang sama-sama jakun macam aku jugak. Tengah tengok askar2 marching towards the castle.


Abang askar bertopi bulu beruang. Kesian dorang sebab tali topi tu kena kat muka. Sapa la yang design camni. Macam kena dera pun ada.

Ni bukan abang askar tapi berangan kalau dia jadik askar "That's how I want to be...no less!"

Makcik tengah khusyuk dengar penerangan dari our tour guide. Wahh...kau, kali ni siap ikut guided tour. Dulu main redah je.

Ohhh....harus la ada gambar ala2 lembik lutut ni. Sebenarnya nak amik gambar abang pilot yang segak kat belakang nun. Dia baru lepas terima pingat aku rasa sebab hari tu Queen ada kat situ, majlis penganugerahan. Issshhh.....jauh la pulak gambar abang pilot tu.

Tak dapat abg pilot, abang beruang pun ok la. Rembat saja!!

Sekian aktiviti berpoya-poya oleh ibu bapa bila anakanda pegi sekolah......

8 comments:

cha said...

besh ..... kite tak de gambar lagi ngan abang beruang tu. Kalau boleh yang bermisai cam dalam cite Mr. Bean tu

Asmida said...

k aishah,

tu kena datang sini sekali lagi. last time k aishah datang, tak sempat nak spend masa sama2 betul2. u busy, i busy mehhh....datang lagi ye. nak makan sambal k aishah yang sedap tu.

sitiezahim said...

hahahah klakar la citer kak long ni..btw mmg ensyem la abang polis tuh..hihihi
p/s: saya report kat alia, mama & papa dia joli joli yee..:P

Asmida said...

siti...memang ensem wa cakap lu!!! nasib baik pakweku kat sebelah. kalau dia takde, memang sudah ku lupa daratan.

CikW4nKemb4ng said...

wahahaha

aku baru nak ty mana alia?

CikW4nKemb4ng said...

anyway aku tkr link doh

Asmida said...

sufee.....

Patut la aku gi rmh mu tokleh masok. Nanti e-mail ko aku link tu deh.

CikW4nKemb4ng said...

weh, aku guno link baru doh ni. click thru nick ni jah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda adalah pelawat yang ke :