Have a break

SELAMAT DATANG

Welcome readers,
Saya menghargai kunjungan anda. Let's get connected and see the world through each other's lenses.

MY PRECIOUS

FARAH ALIA

Lilypie Kids Birthday tickers

FARAH ADIRA

Lilypie Premature Baby tickers

Thursday, 3 November 2011

Little life inside me

Dengan penuh rasa syukur dan gembira, kami ingin mengumumkan bahawa kami kini sedang menanti kehadiran seorang lagi cahayamata. Alhamdulillah, our prayer has been answered. Minggu ni fetus baru berumur 13 minggu. Minggu depan jumpa dr utk scan, masa kandungan berusia 3 bulan setengah.

Sejak mula-mula dapat tahu mengenai kehamilan ini pada minggu ke-7, hati melonjak-lonjak gembira dan nak cepat-cepat habaq kat satu dunia. Tapi terpaksa tahan hati, tunggu baby dalam perut tu besar sikit. Al-maklum la, di awal-awal kehamilan memang rasanya dalam 25% akan alami keguguran secara semulajadi. So setelah dah masuk trimester kedua ni, rasanya boleh la bagitau semua orang. Itupun, mulut ni gatal, ramai jugak yang dah aku bgtau. Excited giler!

Hampir 4 tahun kami menangguhkan hasrat utk menimang cahayamata memikirkan aku sibuk dengan PhD. Betul kata suamiku, kalau pregnant abis la study sebab aku mabuk teruk. I was not convinced. Aku rasa aku mabuk sikit2 je. Sekarang bila aku dah betul2 pregnant, terkadang tu rasa alamak.....kalau macam ni punya seksa, aku tamau pregnant lagi dah! Seksanya fizikal dan mental!

Di awal kehamilan, memang penatnya satu macam. Letih sangat. Berdiri nak basuh pinggan pun tak boleh. Rasa berpinar bijik mata ni. Menggeletar. Masak jauh sekali. So kami makan kedai je la. Sang hubby pun risau takut aku pengsan sorang-sorang kat rumah. Alia tu walaupun ada, bukannya dia tau nak buat apa2 kalau aku pengsan. Penah sekali tu, aku pitam, dah gelap mata, aku cakap ngan dia..."Cepat!! Bgtau ayah, mama nak pengsan!" Masa tu hubby kat tingkat atas. Si Alia ni boleh tanya aku balik "What is pengsan?". Adoiii...lebih baik aku pengsan dulu. Alia tengok je aku terjelepuk atas sofa, takde perasaan. Lepas dah pulih, puas la aku menerangkan kat dia tentang segala langkah-langkah keselamatan dan kecemasan.

Sebab risau kat aku, hampir setiap hari le sang hubby mengangkut kami anak-beranak ke ofisnya. Malu jugak aku ni tapi buat muka donno je le. Tapi seronok jugak sebab lepas balik ofis selalunya kami merewang-rewang le pulak. Shopping, tengok wayang, hari2 dinner kat luar. Lepas embryo dah jadi fetus, penat dah berkurang. Masih ada penatnya (sampai ke hari ni) tapi takle teruk sangat macam dulu. Tapi datang pulak masalah lain. Masalah pening loya la pulak. Yang ni memang buat lemah badan. Aku plan lepas raya Puasa hari tu, terus nak concentrate buat thesis corrections tapi asyik loya2 je, buat apa pun tak boleh. Sakit kepala, sakit badan segala. Masa tu terasa seksanya pregnant ni. Macamana la orang boleh pregnant tiap2 tahun tu? Tabik spring betul la.

Tapi ada jugak hari-hari yang aku rasa ok, macam hari ni. Bangun pagi rasa ok, tak sakit badan. Lepas breakfast, aku muntah. Lepas tu start buat keja tesis sampai 3pm. Then start sakit kepala. Tido jap. Jam 4pm bangun jemur kain pagi tadi punya. Makan lagi. Lepas tu mengadap blog. Lepas abis ni, aku nak sambung buat tesis balik. Harapnya tercapai le.

Walaupun penangan hormon kehamilan ni hebat, aku gembira. Kami semua gembira dengan kehamilan ini. Semoga semuanya berjalan lancar. InsyaAllah.

5 comments:

sitiezahim said...

tahniah..:)

Ryzal@リサール said...

Congrats Puan!!! :)

ieda said...

Kak As, Congratssss!!!!! happy for you :)

Insya allah jumpa tahun depan

s.i.f.a.r said...

alhamdulillah!
syukur kan!!
hadiah terbaik untuk phd ni, takyah minta apa dah..heheheh

sabar ye...lagi 6 bulan lebih lagi, pregnancy trauma abis.
idot dulu kulur kilir tido wad spital. kan bagus pregnant 2 bulan je. bulan ketiga beranak.hehehe
take care

Asmida said...

Idot, siap masuk ke? lorrr....K as yang tak masuk wad ni pun rasa dah macam ala-ala serik. Hisss tu la kan...bukan senang nak mengandung dan bersalin ni. Insaf la wahai anak2 sekalian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda adalah pelawat yang ke :